Święta tuż za rogiem.
Zaskocz swoich gości niebanalną marynowaną sałatką, którą pokochają wszyscy!
Jest ona bardzo prosta w wykonaniu.
Tu nie ma co się rozpisywać, to trzeba zrobić !
Moją sałatkę wykonałam przy pomocy wielofunkcyjnego Robota Kuchennego Magimix, który zastępuje miliard innych urządzeń w mojej kuchni.
Jeśli szukasz naprawdę dobrego sprzętu to serdecznie zapraszam Cię do skorzystania z mojej grupowej zniżki -5% po wpisaniu hasła rabatowego SUROWAKUCHNIAMARTY tutaj – https://sklep.ronic.pl/roboty-kuchenne/1309-504-robot-kuchenny-magimix-5200xl-premium-3519280187099.html#/184-kolor-bialy.
Chcę poczytać o tym urządzeniu!
Sałatka składniki
- 20 pieczarek
- 2 małe cukinie
- 1 jabłko
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 czerwone cebule
- 3 ogórki kiszone
Marynata składniki
- 100ml świeżo tłoczonego oleju słonecznikowego
- 100ml niepasteryzowanego octu jabłkowego
- 50ml wody z ogórków kiszonych
- 25ml sosu sojowego naturalnie fermentowanego
- 5 listków laurowych
- 20 kulek zielonego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonego wekame
- 1 łyżka pudru z suszonych pomidorów (jeśli nie posiadasz to 5 drobnopokrojonych suszonych pomidorów – nie z zalewy)
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- szczypta wędzonej papryki
- 2 drobnopokrojone ząbki czosnku
Dodatki
- 3 łyżki aromatycznej pasty z orzechów brazylijskich (Przepis Tutaj)
Wykonanie
Składniki na sałatkę pokrój na niewielką kostkę.
Ja zrobiłam to przy pomocy robota kuchennego Magimix.
Dla posiadaczy – użyłam tarczy ES10 oraz nakładki do frytek/słupków.
Tak przygotowane składniki przesyp do miski i starannie wymieszaj.
Następnie przełóż produkty do dużego słoika.
Marynata
Składniki na marynatę połącz ze sobą w miseczce.
Starannie wymieszaj.
Ja oleje tłoczę sama. Używam do tego celu Prasy do tłoczenia oleju Wartmann III generacji. Jeśli aktualnie szukasz własnego urządzenia to także możesz skorzystać z mojej zniżki -5% po wpisaniu hasła rabatowego SUROWAKUCHNIAMARTY tutaj – https://sklep.ronic.pl/prasy-do-oleju-tloczenie-oleju/1306-prasa-do-oleju-wartmann-iii-generacji-wm-2002op-8718862250212.html
Chcę poczytać o tym urządzeniu!
Kontynuujmy…
Marynatę przelej do słoika z pokrojonymi warzywami.
Dokładnie wymieszaj.
Zamknij słoik.
Umieść słoik na 24 godziny w lodówce.
Po 24 godzinach w lodówce wyciągnij słoik.
Odcedź nadmiar marynaty.
Dodaj 3 łyżki aromatycznej pasty z orzechów brazylijskich i starannie wymieszaj.
Przechowuj w lodówce około tygodnia.
Smacznego!!!
W sklepie www.ronic.pl masz ode mnie stały rabat -5% , który łączy się ze wszystkimi promocjami.
Wystarczy przy zamówieniu czegokolwiek wpisać hasło –SUROWAKUCHNIAMARTY.
Jeśli podobają Ci sie moje wegańskie przepisy na surowo, zachęcam do zapoznania się z ofertą mojego autorskiego E-BOOKA.