14.12.2021 |
Przepisy
Dziś pragnę Was zaprosić do skosztowania niezwykle aromatycznej pasty, która jest bogata w selen oraz olej konopny.
Czy wiesz, że olej z nasion konopii siewnej jest najdoskonalej zrównoważonym olejem pod względem stosunku kwasów omega 3 do omega 6?
Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zwane NNKT oraz bardzo rzadko występujące białko o składzie zbliżonym do tego, które znajduje się w surowicy naszej krwi.
Pasta nadaje się idealnie do smarowania kanapek ale i stanowi bardzo ciekawy zamiennik majonezu w popularnych sałatkach i surówkach.
Potrzebujesz
- 200g namoczonych przez noc, przepłukanych i odcedzonych orzechów brazylijskich
- 200-250ml świeżo tłoczonego oleju z konopii
- 50ml niepasteryzowanego octu jabłkowego
- 15ml sosu sojowego fermentowanego naturalnie
- łyżkę soku z limonki
- 2 łyżkli nieaktywnych płatków drożdżowych
- szczyptę kurkumy
- łyżkę musztardy bezcukrowej
- łyżeczkę soli Kala Namak
Ja w swojej kuchni używam wysokoobrotowego blendera próżniowego marki Wartmann, oraz prasy do tłoczenia oleju Wartmann III generacji.
Oba sprzęty dostępne są na moją grupową zniżkę – 5% po wpisaniu hasła rabatowego – SUROWAKUCHNIAMARTY tutaj –
- Blender –https://sklep.ronic.pl/blendery/1292-352-zestaw-blender-molekularny-wartmann-z-pompka-prozniowa-i-drugim-kielichem-butelka-8718862700885.html#/181-kolor-mietowy
- Prasa do tłoczenia oleju –https://sklep.ronic.pl/prasy-do-oleju-tloczenie-oleju/1306-prasa-do-oleju-wartmann-iii-generacji-wm-2002op-8718862250212.html
Wykonanie
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i dokładnie zblenduj.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 2 tygodni.