Aromatyczna pasta z orzechów brazylijskich

Dziś pragnę Was zaprosić do skosztowania niezwykle aromatycznej pasty, która jest bogata w selen oraz olej konopny.

Czy wiesz, że olej z nasion konopii siewnej jest najdoskonalej zrównoważonym olejem pod względem stosunku kwasów omega 3 do omega 6?
Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zwane NNKT oraz bardzo rzadko występujące białko o składzie zbliżonym do tego, które znajduje się w surowicy naszej krwi.
 
 
Pasta nadaje się idealnie do smarowania kanapek ale i stanowi bardzo ciekawy zamiennik majonezu w popularnych sałatkach i surówkach.
 
 
 

Potrzebujesz

 

  • 200g namoczonych przez noc, przepłukanych i odcedzonych orzechów brazylijskich
  • 200-250ml świeżo tłoczonego oleju z konopii 
  • 50ml niepasteryzowanego octu jabłkowego
  • 15ml sosu sojowego fermentowanego naturalnie
  • łyżkę soku z limonki
  • 2 łyżkli nieaktywnych płatków drożdżowych
  • szczyptę kurkumy
  • łyżkę musztardy bezcukrowej
  • łyżeczkę soli Kala Namak 

 

 

Ja w swojej kuchni używam wysokoobrotowego blendera próżniowego marki Wartmann, oraz prasy do tłoczenia oleju Wartmann III generacji.

Oba sprzęty dostępne są na moją grupową zniżkę – 5% po wpisaniu hasła rabatowego  – SUROWAKUCHNIAMARTY tutaj – 

 

 

Wykonanie

 

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i dokładnie zblenduj.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 2 tygodni.