Przepyszne mięciutkie ciacha chałwowo-bakaliowe.
Masa
- 200g namoczonych przez całą noc, odcedzonych i przepłukanych nerkowców
- 100g suszonej morwy
- 150ml wody
- 120g mąki migdałowej
- naturalny aromat migdałowy
- 3 łyżki domowego Tahini (na dole strony znajduje się przepis na domowe Tahini)
Dodatki
- 160g rodzynek
- 160g daktyli
- 100g suszonych moreli
Polewa
- 20ml płynnego oleju kokosowego
- 20g surowego sproszkowanego kakao
Przygotowanie
Składniki na masę połącz przy pomocy dobrego blendera.
Morele i daktyle podziel na mniejsze części i wraz z rodzynkami połącz z masą za pomocą łyżki.
Na macie przeznaczonej do dehydratora uformuj ciacha o grubości ok 1-2 cm.
Susz przez 3 godziny w temperaturze 45 stopni, po czym obróć ciastka na drugą stronę i susz już na samej kratce dehydratora przez kolejne 7 godzin w temperaturze 45 stopni.
Najlepsze na polskim rynku dehydratory znajdziesz pod tym linkiem – https://sklep.ronic.pl/54-dehydratory .
Zamawiając z hasłem SUROWAKUCHNIAMARTY otrzymasz dodatkowe -5% na cały koszyk w tym sklepie.
Następnie wyjmij ciasteczka z dehydratora i delikatnie polej czekoladą. Możesz udekorować wiórkami kokosowymi lub suszonymi owocami.
Domowe Tahini
- 200g jasnego sezamu
- 30ml oleju ze słodkich migdałów (najlepiej na świeżo tłoczonego)
Całość zblenduj.
Mój blender zamówisz TUTAJ wraz ze zniżką -5% na hasło SUROWAKUCHNIAMARTY
A TUTAJ zamówisz mojego E-booka.