Chałwowo – bakaliowe ciacha

 

Przepyszne mięciutkie ciacha chałwowo-bakaliowe.

 

 

Masa

  • 200g namoczonych przez całą noc, odcedzonych i przepłukanych nerkowców
  • 100g suszonej morwy
  • 150ml wody 
  • 120g mąki migdałowej
  • naturalny aromat migdałowy 
  • 3 łyżki domowego Tahini (na dole strony znajduje się przepis na domowe Tahini)

 

Dodatki

  • 160g rodzynek
  • 160g daktyli
  • 100g suszonych moreli

 

Polewa

  • 20ml płynnego oleju kokosowego
  • 20g surowego sproszkowanego kakao

 

 

Przygotowanie

Składniki na masę połącz przy pomocy dobrego blendera.
Morele i daktyle podziel na mniejsze części i wraz z rodzynkami połącz z masą za pomocą łyżki.

 

Na macie przeznaczonej do dehydratora uformuj ciacha o grubości ok 1-2 cm.

Susz przez 3 godziny w temperaturze 45 stopni, po czym obróć ciastka na drugą stronę i susz już na samej kratce dehydratora przez kolejne 7 godzin w temperaturze 45 stopni.

 

Najlepsze na polskim rynku dehydratory znajdziesz pod tym linkiem – https://sklep.ronic.pl/54-dehydratory .
Zamawiając z hasłem  SUROWAKUCHNIAMARTY otrzymasz dodatkowe -5% na cały koszyk w tym sklepie.

 

Następnie wyjmij ciasteczka z dehydratora i delikatnie polej czekoladą. Możesz udekorować wiórkami kokosowymi lub suszonymi owocami.

 

 

 

Domowe Tahini

 

 

  • 200g jasnego sezamu
  • 30ml oleju ze słodkich migdałów (najlepiej na świeżo tłoczonego)

 

Całość zblenduj.

 

Mój blender zamówisz TUTAJ wraz ze zniżką -5% na hasło SUROWAKUCHNIAMARTY

 

 

A TUTAJ  zamówisz mojego E-booka.