29.04.2021 |
Przepisy
Potrzebujesz:
- 200g migdałów, namoczonych przez noc, wypłukanych i odcedzonych (gotowe migdały podziel na pół , jedną cześć obierz ze skórki, jeśli dobrze nasiąkły będzie ona pięknie schodzić)
- 60g nerkowców, namoczonych, przepłukanych i odcedzonych
- 80g namoczonych daktyli (odcedź, ale wodę po daktylach odlej do kubeczka)
Spody:
- cześć migdałów ze skórką
- odcedzone daktyle
- odcedzone nerkowce
- pół laski wanilii
Zblenduj dokładnie, uformuj ciasteczka na macie sylikonowej i włóż do dehydratora na 2 h, po 2 godzinach ściągnij z maty , obróć na 2 stronę i susz na kratce kolejne 3 godziny w temperaturze 43 stopni.
Marcepan:
- cześć migdałów obranych ze skórki
- pół laski wanilii
- 60 ml wody po daktylach
- kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego
- 2 łyżki oleju ze słodkich migdałów
- 2 łyżki syropu klonowego
Zblenduj na masę i przełóż nią ciasteczka.
Wierzch posyp pyłkiem malinowym (suszone maliny, zmielone w młynku do kawy na proszek).