Ciasteczka marcepanowe

Potrzebujesz:

  • 200g migdałów, namoczonych przez noc, wypłukanych i odcedzonych (gotowe migdały podziel na pół , jedną cześć obierz ze skórki, jeśli dobrze nasiąkły będzie ona pięknie schodzić)
  • 60g nerkowców, namoczonych, przepłukanych i odcedzonych
  • 80g namoczonych daktyli (odcedź, ale wodę po daktylach odlej do kubeczka)
 

Spody:

  • cześć migdałów ze skórką
  • odcedzone daktyle
  • odcedzone nerkowce
  • pół laski wanilii
Zblenduj dokładnie, uformuj ciasteczka na macie sylikonowej i włóż do dehydratora na 2 h, po 2 godzinach ściągnij z maty , obróć na 2 stronę i susz na kratce kolejne 3 godziny w temperaturze 43 stopni.
 

Marcepan:

  • cześć migdałów obranych ze skórki
  • pół laski wanilii
  • 60 ml wody po daktylach
  • kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego
  • 2 łyżki oleju ze słodkich migdałów
  • 2 łyżki syropu klonowego
Zblenduj na masę i przełóż nią ciasteczka.
Wierzch posyp pyłkiem malinowym (suszone maliny, zmielone w młynku do kawy na proszek).