Ketchup raw vegan bez tłuszczu

 

Zapraszam Was dziś moi mili po przepis na domowy witariański Ketchup.

 

Potrzebujesz

 

  • 45g suszonych pomidorów (nie z zalewy) 
  • 40g suszonej żurawiny
  • 30g daktyli
  • 1 małą cukinię
  • 1 świeżego pomidora
  • szczyptę soli himalajskiej
  • szczyptę papryki (słodka – ketchup łagodny, ostra – ketchup pikantny)
  • 20 ml syropu daktylowego (opcjonalnie)
  • 20 ml octu jabłkowego

 

 

 

Do wykonania swojego ketchupu użyłam blendera próżniowego Wartmann, ktry pozwala uzyskać mi cudowne konsystencje.

Jest dostępny pod tym linkiem ze zniżką -5% na hasło – surowakuchniamarty
https://sklep.ronic.pl/blendery/1292-352-zestaw-blender-molekularny-wartmann-z-pompka-prozniowa-i-drugim-kielichem-butelka-8718862700885.html#/181-kolor-mietowy

 

Przygotowanie

 

Daktyle, suszone pomidory, żurawinę wymocz przez noc w wodzie, odcedź i przepłucz.

Cukinię obierz ze skórki.

 

 

 

Cukinię i pomidora podziel na mniejsze części, dodaj ocet i rozpocznij blendowanie.

 

 

Dodaj pozostałe składniki pomijając syrop daktylowy. – Syrop dodasz na końcu smakując swój Ketchup, być może wolisz nieco kwaśniejszy.
Sam zdecydujesz.

 

 

Zblenduj.


 

Jeśli wolisz nieco łagodniejszy smak teraz dodaj syrop daktylowy i ponownie zblenduj.

 

 

Gotowe!

Przelej Ketchup do szklanego słoiczka i przechowuj w lodówce około tygodnia.

 

 

 

 

Jeśli podobają Ci się moje przepisy zapraszam Cię do zakupu E-booka, którego stworzyłam z myślą o Tobie. 
W ten sposób wesprzesz moją pracę a tym samym tą stronę na której umieszczam ogrom darmowych przepisów. 

Pełny opis tego, co on zawiera zobaczysz klikając w obrazek.

E-booka można wydrukować.