Zapraszam Was dziś moi mili po przepis na domowy witariański Ketchup.
Potrzebujesz
- 45g suszonych pomidorów (nie z zalewy)
- 40g suszonej żurawiny
- 30g daktyli
- 1 małą cukinię
- 1 świeżego pomidora
- szczyptę soli himalajskiej
- szczyptę papryki (słodka – ketchup łagodny, ostra – ketchup pikantny)
- 20 ml syropu daktylowego (opcjonalnie)
- 20 ml octu jabłkowego
Do wykonania swojego ketchupu użyłam blendera próżniowego Wartmann, ktry pozwala uzyskać mi cudowne konsystencje.
Jest dostępny pod tym linkiem ze zniżką -5% na hasło – surowakuchniamarty
https://sklep.ronic.pl/blendery/1292-352-zestaw-blender-molekularny-wartmann-z-pompka-prozniowa-i-drugim-kielichem-butelka-8718862700885.html#/181-kolor-mietowy
Przygotowanie
Daktyle, suszone pomidory, żurawinę wymocz przez noc w wodzie, odcedź i przepłucz.
Cukinię obierz ze skórki.
Cukinię i pomidora podziel na mniejsze części, dodaj ocet i rozpocznij blendowanie.
Dodaj pozostałe składniki pomijając syrop daktylowy. – Syrop dodasz na końcu smakując swój Ketchup, być może wolisz nieco kwaśniejszy.
Sam zdecydujesz.
Zblenduj.
Jeśli wolisz nieco łagodniejszy smak teraz dodaj syrop daktylowy i ponownie zblenduj.
Gotowe!
Przelej Ketchup do szklanego słoiczka i przechowuj w lodówce około tygodnia.
Jeśli podobają Ci się moje przepisy zapraszam Cię do zakupu E-booka, którego stworzyłam z myślą o Tobie.
W ten sposób wesprzesz moją pracę a tym samym tą stronę na której umieszczam ogrom darmowych przepisów.
Pełny opis tego, co on zawiera zobaczysz klikając w obrazek.
E-booka można wydrukować.