Kotlety do burgerów i nie tylko

Zabawna sytuacja z tymi kotletami…

Na grupie Surowa Kuchnia Marty  

obiecałam swoim grupowiczom, przepis na kotleciki do burgerów…

Jednakże zdążyłam je zrobić, spisać przepis ale do burgerów nie doszło… pierwszą turę kotlecików… jak opuszczają moją kuchnię ujrzałam w bułce, którą wynosił mój mąż… a kolejną na talerzu córki w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty….

Tak więc musicie uwierzyć mi na słowo, że mimo iż pięknych zdjęć burgerów przy tym przepisie nie będzie to kotleciki sprawdzą się zarówno w nich jak i będą pysznym dodatkiem do innych dań !

 

Zaczynamy !

 

Potrzebujesz

 

 

  • 200g wymoczonych przez noc, odcedzonych i przepłukanych orzechów włoskich
  • jedną czerwoną cebulę
  • 1 zieloną paprykę pepperoni
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę sosu sojowego fermentowanego naturalnie
  • 1 łyżeczkę papryki wędzonej

 

 

Masę na kotleciki wykonałam w Robocie Kuchennym Magimix, którego od serca polecam, jeśli nie masz ochoty stać całymi dniami w kuchni.
Dehydrator z którego korzystam to model Zyle Professional Maxi. Wyestępuje jeszcze w mniejszej wersji.
Oba sprzęty dostępne są w sklepie www.ronic.pl na hasło rabatowe – SUROWAKUCHNIAMARTY o dodatkowe 5% taniej.

 

 

Przygotowanie

 

Wszystkie składniki wrzuć do robota kuchennego i rozdrobnij do konsystencji plastycznej masy.

 

 

Na matach przeznaczonych do suszenia żywności uformuj kotleciki.

 

 

Włóż do dehydratora i susz 2 godziny w 40 stopniach.

 

 

Po tym czasie wyjmij produkty, nałóż na nie kratkę dehydratora, obróć, zdejmij matę i susz na kratce kolejne 4 godziny w temperaturze 40 stopni.

 

 

Gotowe!
Zajadaj z ulubionymi dodatkami!

 

Przepis na kapustę kiszoną w słoikach znajdziesz Tutaj

 

Jeśli podobają Ci się moje przepisy i chciałbyś wesprzeć to, co robię zapraszam Cię do zakupu mojego E-booka w którym znajdziesz pomysły na gotowe dania obiadowe, słodkie desery, ciasta, dodatki i wiele wiele innych, a to wszystko w wersji wegańskiej na surowo!

Po szczegółowy opis kliknij w zdjęcie.