Masło z orzechów laskowych 100% RAW VEGAN

Jeszcze kilka dni i nasi najmłodsi spakują swoje plecaki do szkoły.
Zadbaj proszę o jakość zawartości śniadaniówki swojej pociechy.
90% produktów spożywczych z naszych marketów nie nadaje się do jedzeia.
Przetwarzanie żywności w wysokich temperaturach przyczynia się do jej bezużyteczności.
Rafinowany cukier, chemiczne dodatki, zjełczałe tłuszcze trans to produkty, które znacząco osłabiają nasz układ odpornościowy. 
Postaw na dużo lepszą alternatywę i przygotuj posiłki we własnym domu z dobrej jakości składników.

 

Dziś przepis na domowe masło orzechowe w wersji crunch. 

 

Więcej inspiracji znajdziesz w moim E-booku, który znajduje się pod tym linkiem – www.surowakuchniamarty.pl

 

 

Sprzęty. których używam w swojej kuchni pochodzą ze sklepu www.ronic.pl , który od 27 lat prowadzi sprzedaż najwyższej jakości urządzeń służących zdrowiu.
Z hasłem surowakuchniamarty macie rabat -5% na cały asortyment w tym sklepie.
Linki do urządzeń, których użyłam w tym przepisie znajdują się na dole.

 

Do wykonania 1 słoiczka pysznego kremu potrzebujesz – 

 

  • 150g namoczonych przez noc, przepłukanych i odcedzonych orzechów laskowych
  • 60ml oleju kokosowego tłoczonego na zimno (ja olej tłoczę sama, jeśli Ty nie masz takiej możliwości sprawdzi się także olej kokosowy ze sklepu – zadbaj jednak, by był on nierafinowany)
  • 100g przepłukanych i odcedzonych daktyli
  • 150ml wody
  • 15g surowego, sproszkowanego kakao

 

Przygotowanie 

 

Wytłocz olej z wiórek kokosowych.

 

 

 

Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym.

 


 

Całość zblenduj tak, by pozostały niewielkie chrupiące grudki z orzechów.

 

 

Uzyskany krem przełóż do słoiczka.
Przechowuj w lodówce do około tygodnia.

 

 

 

SMACZNEGO!

 

Prasa do tłoczenia oleju na hasło surowakuchniamarty   -5%   TUTAJ

 

Robot kuchenny Magimix na hasło surowakuchniamarty  -5%   TUTAJ