Naturalne czekoladki wegańskie – bez laktozy

Kochasz czekoladę, a jest Ci tak trudno z niej zrezygnować?

Powinieneś….

Powinieneś wymienić tą sklepową na dużo zdrowszą alternatywę!

 

Potrzebujesz:

 

  • 130ml płynnego oleju kokosowego (ja tłoczę go sama, o czym na dole ⇓)
  • 120g sypkiego kakao Raw Bio
  • 45ml syropu daktylowego
  • kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego

 

  • Garść suszonego mango
  • garść jagód Goji
  • Garść migdałów

 

 

 

Wykonanie:

 

Olej kokosowy (* pamiętaj, że używamy wyłącznie oleju tłoczonego na zimno) rozpuść w kąpieli wodnej.

Dodaj kakao, aromat oraz syrop daktylowy i starannie wymieszaj.

 

Suszone mango i orzechy podziel na mniejsze części.

Przygotuj foremkę na czekoladę.

Jeśli nie masz świetnie sprawdzą się także sylikonowe pojemniczki do mrożenia kostek lodu.

Spód swojej formy wyłóż kawałkami mango, migdałów oraz jagodami Goji.

Całość zalej przygotowaną wcześniej czekoladową masą.

Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Podawaj wyjęte bezpośrednio z chłodziarki. 

 

 

Prasa, której używam do tłoczenia świeżego oleju to model Wartmann III generacji i jest dostępna na sklepie www.ronic.pl. Posiadam dla Was kod rabatowy na hasło SUROWAKUCHNIAMARTY upoważniający do zakupów z -5% zniżką w tym sklepie, niezależnie od tego, co znajduje się w koszyku. 

 

 

Link do mojej prasy  – https://sklep.ronic.pl/prasy-do-oleju-tloczenie-oleju/1306-prasa-do-oleju-wartmann-iii-generacji-wm-2002op-8718862250212.html

 

 

 

 

 

E-booka z moimi przepisami znajdziesz na www.surowakuchniamarty.pl