25.04.2021 |
Przepisy
Ciasto na pączki :
- 250g daktyli (namoczonych przez 4 godziny, wypłukanych i odcedzonych)
- 60g suszonych fig (namoczonych przez 4 godziny, wypłukanych i odcedzonych)
- 40g suszonych brzoskwiń bądź moreli (namoczonych przez 4 godziny, wypłukanych i odcedzonych)
- 2 dojrzałe banany
- połowa zmielonej laski wanilii
Powyższe składniki zblenduj na jednolitą masę.
Połącz z:
- 250g wiórek kokosowych
Uformuj pączki, po czym przekrój je na pół i wsadź do środka po dużym kawałku pomarańczy,
Ponownie uformuj pączki.
Włóż do dehydratora na conajmniej 3 godziny, susz do momentu, aż warstwa wierzchnia przestanie się kleić.
Polewa z gorzkiej czekolady:
- 50g oleju kokosowego rozpuszczonego w kąpieli wodnej
- 60g surowego kakao
Wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki.
Polej pączki pokewą czekoladową i posyp „pyłkiem pomarańczowym „ (jest to wysuszona i zmielona w młynku skórka z pomarańczy).