Pączki z nadzieniem pomarańczowym

Ciasto na pączki :

  • 250g daktyli (namoczonych przez 4 godziny, wypłukanych i odcedzonych)
  • 60g suszonych fig (namoczonych przez 4 godziny, wypłukanych i odcedzonych)
  • 40g suszonych brzoskwiń bądź moreli (namoczonych przez 4 godziny, wypłukanych i odcedzonych)
  • 2 dojrzałe banany
  • połowa zmielonej laski wanilii

 

Powyższe składniki zblenduj na jednolitą masę.

 

Połącz z:

  • 250g wiórek kokosowych

 

Uformuj pączki, po czym przekrój je na pół i wsadź do środka po dużym kawałku pomarańczy,
Ponownie uformuj pączki.
Włóż do dehydratora na conajmniej 3 godziny, susz do momentu, aż warstwa wierzchnia przestanie się kleić.

 

Polewa z gorzkiej czekolady:

  • 50g oleju kokosowego rozpuszczonego w kąpieli wodnej
  • 60g surowego kakao

 

Wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki.

 

Polej pączki pokewą czekoladową i posyp „pyłkiem pomarańczowym „ (jest to wysuszona i zmielona w młynku skórka z pomarańczy).