Pyszny Makowiec Gwiazdkowy na surowo

Makowiec w wersji na surowo, który smakuje wszystkim.

Ten prosty przepis sprawdzi się idealnie na nadchodzące święta.

 

 

Moje ciasto wykonałam przy pomocy WIELOFUNKCYJNEGO ROBOTA KUCHENNEGO MAGIMIX. Jeśli szukasz świetnego sprzętu do kuchni, który zastąpi Ci wiele innych urządzeń skorzystaj z mojej zniżki -5% wpisując hasło SUROWAKUCHNIAMARTY tutaj – https://sklep.ronic.pl/roboty-kuchenne/1309-504-robot-kuchenny-magimix-5200xl-premium-3519280187099.html#/184-kolor-bialy

 

Dehydrator z którego korzystam również dostaniesz na moją zniżkę SUROWAKUCHNIAMARTY tutaj https://sklep.ronic.pl/dehydratory/1301-dehydrator-zyle-professional-maxi-az-90l-pojemnosci-suszarka-do-owocow-i-warzyw-4779025998703.html

SPÓD

 

  • 200g namoczonych przez noc, odcedzonych
    daktyli
  • 170g namoczonych przez noc, odcedzonych i
    przepłukanych orzechów laskowych
  • 100g namoczonych przez noc, odcedzonych i
    przepłukanych orzechów pekan

 

 

WYKONANIE

 

Całość dokładnie zblenduj w robocie kuchennym.
Na matach przeznaczonych do suszenia żywności
uformuj spód ciasta.
Susz w dehydratorze w temperaturze 45 stopni 5
godzin. Następnie obróć na drugą stronę i susz
kolejne 5 godzin w takiej samej temperaturze.

 

 

MASA

 

  • 500g namoczonego przez noc, odcedzonego i
    przepłukanego maku
  • 200g rodzynek
  • 200g namoczonych przez noc, odcedzonych i
    przepłukanych nerkowców
  • 4 łyżki Bio syropu daktylowego
  • 2 łyżki chia
  • 1 łyżka Bio esencji migdałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki świeżo tłoczonego oleju kokosowego

 

 

WYKONANIE

 

Mak zmiel kilkukrotnie w maszynce do mielenia
mięsa lub całość zblenduj w robocie kuchennym.
Masę przełóż na wysuszony spód korzystając z blachy 22cm *22cm i wstaw na noc do lodówki.

 

 

POSYPKA NA WIERZCH

 

  • 60g rodzynek
  • 25g kruszonych ziaren surowego kakao

 

SPÓD

 

 

MASA

 

SMACZNEGO!!!

 

Przepis pochodzi z mojego darmowego E-booka, którego możesz pobrać TUTAJ