Sernik pomarańczowy z masą czekoladową

Przepis na spód, z którego wychodzą 3 niezbędne do stworzenia ciasta warstwy:

  • 200g migdałów moczowych przez noc
  • 200g daktyli moczonych 4 godziny
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 0,5 zmielonej laski wanilii

 

Odcedzone i przepłukane migdały i daktyle blendujemy razem z mąką i wanilią. Formujemy 3 warstwy ciasta. Każda idzie na osobną szufladkę w dehydratorze. Suszymy Ok 3 godziny z jednej i 3 z drugiej strony w temperaturze 43 stopni.

 

Przepis na masy:

  • moczymy 400g orzechów nerkowca ok 4 godziny

 

Masa czekoladowa:

  • bierzemy 1/4  porcji wymoczonych i odcedzonym nerkowców
  • 0,5 avocado
  • 2 czubate łyżki surowego kakao
  • 1 duży dojrzały banan
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki syropu daktylowego

 

Blendujemy wszystkie składniki i przekładamy na pierwszą warstwę z przepisu na spody. Przełożona masę przekładamy drugą warstwą z przepisu na spody.

 

Masa sernikowa:

  • 3/4 porcji wymoczonych i odcedzonych nerkowców
  • sok z jednej pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy wysuszona i zmielona na pyłek

 

Wszystkie składniki blendujemy i przekładamy na drugą warstwę z przepisu na spody, po czym kładziemy ostatnią warstwę z przepisu na spody na masę sernikową.

Ps. Tortownica 17 cm