29.04.2021 |
Przepisy
Przepis na spód, z którego wychodzą 3 niezbędne do stworzenia ciasta warstwy:
- 200g migdałów moczowych przez noc
- 200g daktyli moczonych 4 godziny
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 0,5 zmielonej laski wanilii
Odcedzone i przepłukane migdały i daktyle blendujemy razem z mąką i wanilią. Formujemy 3 warstwy ciasta. Każda idzie na osobną szufladkę w dehydratorze. Suszymy Ok 3 godziny z jednej i 3 z drugiej strony w temperaturze 43 stopni.
Przepis na masy:
- moczymy 400g orzechów nerkowca ok 4 godziny
Masa czekoladowa:
- bierzemy 1/4 porcji wymoczonych i odcedzonym nerkowców
- 0,5 avocado
- 2 czubate łyżki surowego kakao
- 1 duży dojrzały banan
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki syropu daktylowego
Blendujemy wszystkie składniki i przekładamy na pierwszą warstwę z przepisu na spody. Przełożona masę przekładamy drugą warstwą z przepisu na spody.
Masa sernikowa:
- 3/4 porcji wymoczonych i odcedzonych nerkowców
- sok z jednej pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy wysuszona i zmielona na pyłek
Wszystkie składniki blendujemy i przekładamy na drugą warstwę z przepisu na spody, po czym kładziemy ostatnią warstwę z przepisu na spody na masę sernikową.
Ps. Tortownica 17 cm