Shake kardamonowy

Ten smak kojarzy mi się tylko i wyłącznie z szalonymi wakacjami w Omanie, które spędziliśmy kilka lat temu wspólnie z mężem.

Co prawda zamawiając shake kardamonowego nie spodziewaliśmy się, że bazą do niego będzie mleko wielbłądzie…

Ale spokojnie, mam dla Was wegańską wersję mroźnego shake o bardzo nietypowym smaku.

Koniecznie spróbuj.

 

Potrzebujesz

  • 350 ml wody kokosowej (woda z 2 kokosów)
  • 2-3 łyżki śmietany z nerkowców
  • 2 łyżki masła orzechowego (ja wykonuje samodzielnie z orzechów brazylijskich)
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • kilka ziaren kardamonu
  • szczypta soli
  • kostki lodu

 

Wykonanie

Zlej wodę kokosową ze świeżego kokosa.

 

Wszystkie podane składniki poza kostkami lodu umieść w kielichu blendera i dokładnie zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji.

 

 


Ja do tego celu używam blendera Wartmann z pompką próżniową i kielichem do zadań specjalnych, dzięki któremu uzyskuje naprawdę jedwabiste, kremowe konsystencje.

Jest on dostępny z moim kodem rabatowym -5% na hasło SUROWAKUCHNIAMARTY na stronie www.ronic.pl pod tym linkiem https://sklep.ronic.pl/blendery/1292-352-zestaw-blender-molekularny-wartmann-z-pompka-prozniowa-i-drugim-kielichem-butelka-8718862700885.html#/181-kolor-mietowy

Rabat obowiązuje na wszystkie rzeczy na sklepie i łączy się ze wszystkimi promocjami.

 

Następnie do szklanek wsyp kostki lodu i zalej je napojem.

 

 

Gotowe!

 

Więcej moich przepisów znajdziesz w moim E-booku klikając TUTAJ.