Ten smak kojarzy mi się tylko i wyłącznie z szalonymi wakacjami w Omanie, które spędziliśmy kilka lat temu wspólnie z mężem.
Co prawda zamawiając shake kardamonowego nie spodziewaliśmy się, że bazą do niego będzie mleko wielbłądzie…
Ale spokojnie, mam dla Was wegańską wersję mroźnego shake o bardzo nietypowym smaku.
Koniecznie spróbuj.
Potrzebujesz
- 350 ml wody kokosowej (woda z 2 kokosów)
- 2-3 łyżki śmietany z nerkowców
- 2 łyżki masła orzechowego (ja wykonuje samodzielnie z orzechów brazylijskich)
- 2 łyżki karobu
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- kilka ziaren kardamonu
- szczypta soli
- kostki lodu
Wykonanie
Zlej wodę kokosową ze świeżego kokosa.
Wszystkie podane składniki poza kostkami lodu umieść w kielichu blendera i dokładnie zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji.
Ja do tego celu używam blendera Wartmann z pompką próżniową i kielichem do zadań specjalnych, dzięki któremu uzyskuje naprawdę jedwabiste, kremowe konsystencje.
Jest on dostępny z moim kodem rabatowym -5% na hasło SUROWAKUCHNIAMARTY na stronie www.ronic.pl pod tym linkiem – https://sklep.ronic.pl/blendery/1292-352-zestaw-blender-molekularny-wartmann-z-pompka-prozniowa-i-drugim-kielichem-butelka-8718862700885.html#/181-kolor-mietowy
Rabat obowiązuje na wszystkie rzeczy na sklepie i łączy się ze wszystkimi promocjami.
Następnie do szklanek wsyp kostki lodu i zalej je napojem.
Gotowe!
Więcej moich przepisów znajdziesz w moim E-booku klikając TUTAJ.