Wegański sernik na zimno bez spodu

Witajcie łasuchy!

Dawno nie było ciasta… 

Wy już wiecie, że w mojej kuchni królują w większości owoce i warzywa ale… dziś porozpieszczam troszeczkę wegan, którzy ze słodkości zrezygnować nie potrafią.

Pamiętajcie natomiast, że połączenie fruktozy i tłuszczu to alternatywa rekreacyjna a podstawę Waszego jadłospisu powinny stanowić proste owocowe / warzywne potrawy.

 

Sernik na zimno z nerkowców – czyli bardziej nerkownik niż sernik 😉

 

Potrzebujesz

 

  • 400g namoczonych przez noc, odcedzonych i przepłukanych nerkowców
  • 430g rozmrożonych owoców (maliny i truskawki w proporcji 50:50 sprawdzą się idealnie)
  • 150g wiórek kokosowych + 10g do obsypania ciasta i formy
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 5 łyżek syropu z agawy raw bio
  • 10-15 łyżek mąki migdałowej (w zależności od soczystości rozmrożonych owoców)
  • łyżeczka bio esencji waniliowej

 

Wykonanie

 

Rozmrożone owoce zblenduj wraz z nerkowcami, esencją i syropem z agawy.

 

 

Uwaga!

Blender, który sprawdził się najlepiej w mojej kuchni jest dostępny ze zniżką -5% na hasło surowakuchniamarty w sklepie www.ronic.pl pod tym linkiem – 

https://sklep.ronic.pl/blendery/1292-352-zestaw-blender-molekularny-wartmann-z-pompka-prozniowa-i-drugim-kielichem-butelka-8718862700885.html#/181-kolor-mietowy

Rabat -5% na hasło surowakuchniamarty obowiązuje na cały asortyment w sklepie , tj.roboty kuchenne, blendery, dehydratory, prasy do oleju i wiele wiele innych. 

 

 

Uzyskaną masę przelej do dużej miski.

 

 

Dodaj wiórki kokosowe oraz mąkę migdałową i starannie wymieszaj.

 

 

Formę o średnicy 18 cm wysmaruj na dnie i po bokach olejem kokosowym i obsyp wiórkami kokosowymi.

 

Przelej masę do formy.

 

 

 

Wygładź masę łyżką i obsyp wiórkami kokosowymi.

Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Najlepiej na całą noc. 

 

 

Gotowe!

 

 

 

 

Ja osobiście olej kokosowy tłoczę sama w prasie Wartmann III generacji. Która również dostępna jest w sklepie www.ronic.pl ze zniżką -5% na hasło surowakuchniamarty

Z wysuszonych wytłoczyn blenduję odtłuszczoną mąke kokosową.

A suszę w dehydratorze Zyle Proffesional Maxi 


 

E-booka z moimi przepisami kupisz TUTAJ