Witajcie łasuchy!
Dawno nie było ciasta…
Wy już wiecie, że w mojej kuchni królują w większości owoce i warzywa ale… dziś porozpieszczam troszeczkę wegan, którzy ze słodkości zrezygnować nie potrafią.
Pamiętajcie natomiast, że połączenie fruktozy i tłuszczu to alternatywa rekreacyjna a podstawę Waszego jadłospisu powinny stanowić proste owocowe / warzywne potrawy.
Sernik na zimno z nerkowców – czyli bardziej nerkownik niż sernik 😉
Potrzebujesz
- 400g namoczonych przez noc, odcedzonych i przepłukanych nerkowców
- 430g rozmrożonych owoców (maliny i truskawki w proporcji 50:50 sprawdzą się idealnie)
- 150g wiórek kokosowych + 10g do obsypania ciasta i formy
- łyżeczka oleju kokosowego
- 5 łyżek syropu z agawy raw bio
- 10-15 łyżek mąki migdałowej (w zależności od soczystości rozmrożonych owoców)
- łyżeczka bio esencji waniliowej
Wykonanie
Rozmrożone owoce zblenduj wraz z nerkowcami, esencją i syropem z agawy.
Uwaga!
Blender, który sprawdził się najlepiej w mojej kuchni jest dostępny ze zniżką -5% na hasło surowakuchniamarty w sklepie www.ronic.pl pod tym linkiem –
Rabat -5% na hasło surowakuchniamarty obowiązuje na cały asortyment w sklepie , tj.roboty kuchenne, blendery, dehydratory, prasy do oleju i wiele wiele innych.
Uzyskaną masę przelej do dużej miski.
Dodaj wiórki kokosowe oraz mąkę migdałową i starannie wymieszaj.
Formę o średnicy 18 cm wysmaruj na dnie i po bokach olejem kokosowym i obsyp wiórkami kokosowymi.
Przelej masę do formy.
Wygładź masę łyżką i obsyp wiórkami kokosowymi.
Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Najlepiej na całą noc.
Gotowe!
Ja osobiście olej kokosowy tłoczę sama w prasie Wartmann III generacji. Która również dostępna jest w sklepie www.ronic.pl ze zniżką -5% na hasło surowakuchniamarty .
Z wysuszonych wytłoczyn blenduję odtłuszczoną mąke kokosową.
A suszę w dehydratorze Zyle Proffesional Maxi
E-booka z moimi przepisami kupisz TUTAJ