Witariańska przekąska imprezowa

Hej!

Impreza u znajomych, wieczorek filmowy… a Ty nie chcesz kolejny raz wyciągać z torebki banana, wówczas gdy wszyscy inni zajadają się czipsami? 

Mam dla Ciebie dziś świetny, prosty przepis na przepyszną przekąskę… ale uwaga – nie częstuj swoich wszystkojedzących znajomych bo zostaniesz z pustą miską ; )

 

 

 

Potrzebujesz

 

  • 300g pulpy z dyni Hokkaido
  • 250g pulpy z marchwi
  • 2 średnie czerwone papryki stożkowe
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego 
  • 5 łyżek złotego siemienia lnianego
  • 5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej

 

Wykonanie

 

Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i zblenduj do konsystencji gęstego ciasta.

 

Ja używam Robota Kuchennego Magimix, którego można zamówić wpisując przy zamówieniu moje hasło rabatowe  – SUROWAKUCHNIAMARTY  pod tym linkiem – https://sklep.ronic.pl/roboty-kuchenne/1309-504-robot-kuchenny-magimix-5200xl-premium-3519280187099.html#/184-kolor-bialy

 

Ja osobiście olej tłoczę sama w prasie Wartmann III generacji, możesz ją zamówić wpisując moje hasło rabatowe – SUROWAKUCHNIAMARTY pod tym linkiem  – https://sklep.ronic.pl/prasy-do-lhttps://sklep.ronic.pl/prasy-do-oleju-tloczenie-oleju/1306-prasa-do-oleju-wartmann-iii-generacji-wm-2002op-8718862250212.html

 

Następnie przełóż wyrobioną masę na maty przeznaczone do suszenia żywności.

Wygładź.

Tępą stroną noża podziel na mniejsze części. 

 

Włóż do dehydratora i susz 5 godzin w temperaturze 40 stopni.

 

Po tym czasie obróć krakersy na drugą stronę.

Susz kolejne 5 godzin w takiej samej temperaturze na kratce dehydratora.

 

Profesjonalne dehydratowy wykonane z materiałów wolneych od BPA zamówisz na moją zniżkę z hasłem –SUROWAKUCHNIAMARTY pod tym linkiem – https://sklep.ronic.pl/54-dehydratory

 

 

Do wykonania sosu potrzebujesz

 

  • pół szklanki śmietany z nerkowców, przepis znajdziesz TUTAJ 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz 

 

Całość wymieszaj! 

 

 

Gotowe!

 

 

 

E-book z moimi przepisami znajduje się TUTAJ