Zupa-krem z pomidorów

 

Zupa(krem) pomidorowa z ryżem z kalafiora i śmietaną ze słonecznika.

Zupa:

  • 2 czerwone dojrzałe pomidory
  • 1 małe dojrzałe avocado
  • 1 czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • pół małej papryczki chilli
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki pudru pomidorowego ( puder pomidorowy to suszone pomidory zmielone na pyłek, można zrobić samemu lub kupić u sprawdzonego sprzedawcy)
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • łyżka oleju z prażonych pestek dyni
  • łyżeczka soli himalajskiej
  • pieprz czarny, świeżo zmielony do smaku
  • 300 ml soku wyciśniętego z marchewki

 

Całość blendujemy.

Podajemy z ryżem z kalafiora, śmietaną ze słonecznika, płatkami chilli oraz świeżymi listkami bazylii.

Ryż z kalafiora to rozdrobniony w robocie kalafior .