Dip czosnkowo-ziołowy

 

Ten sosik sprawdzi się idealnie do wielu potraw, od sałatek po warzywne przekąski… ale nie tylko…

Ukochany sos znajomych mi mięsożerców. 

 

Potrzebujesz

 

  • 200g namoczonych przez całą noc, odcedzonych i przepłukanych nerkowców
  • 350ml wody
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • łyżeczkę soli himalajskiej 
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki ziarenek pieprzu
  • łyżeczkę suszonego czosnku
  • łyżeczkę suszonej bazylii
  • łyżeczkę suszonego oregano
  • kilka listków świeżego lubczyku oraz maggi
  • szczyptę pyłku cytrynowego (opcjonalnie)

 

 

 

Przygotowanie

 

Całość zblenduj na jednolity sos bez grudek. 

 

 

Przelej do szklanego słoiczka bądź butelki, szczelnie zakręć i przechowuj do kilku dni w lodówce.

 

 

Blender, którego używam znajdziesz klikając TUTAJ. Jest to najlepszy sprzęt w tej cenie jakiego miałam okazję używać. Zakupisz go z -5% rabatem użuwając w zamówieniu kodu – SUROWAKUCHNIAMARTY

E-booka z moimi przepisami znajdziesz pod tym linkiem  – www.surowakuchniamarty.pl