Aksamitny jogurt naturalny

Przyznam szczerze, że brakowało mi tego smaku… delikatnego, aksamitnego, lekko słodkiego jogurtu naturalnego…
a jeśli mi czegoś brakuje  – to to jem… tylko, że w dużo zdrowszej wersji pełnej wartości i składników odżywczych.

Jogurt jest doskonałą bazą do wszelkiego rodzaju deserów, idealny do naleśników ale i sałatek.
Nie ma w sobie ani grama rafinowanego cukru i pochodzi tylko z naturalnych składników.

Jeśli podobnie jak ja cenisz sobie czystość swoich posiłków, zapraszam do przepisu.

 

Zanim jednak Cię z nim zapoznam przedstawię Ci blender, w którym go wykonałam.

Jest to wysokoobrotowy blender próżniowy marki Wartmann, dzięki któremu uzyskuje tak gładkie konsystencje swoich potraw. 

Posiada on system rozdrabniania molekularnego, co w praktyce oznacza, że rozdrabnia składniki do najmniejszych cząsteczek, dzięki czemu Twój układ trawienny ma ułatwioną pracę. Dzięki blendowaniu w próżni koktajle czy inne dania nie ulegają napowietrzeniu, tym samym zachowując maksimum wartości.

Więcej informacji możesz przeczytać na stronie.

A ja mam dla Ciebie dodatkową zniżkę w postaci -5% z hasłem – surowakuchniamarty do sklepu www.ronic.pl, która łączy się ze wszystkimi rabatami.

Link do blendera – https://sklep.ronic.pl/blendery/1292-353-zestaw-blender-molekularny-wartmann-z-pompka-prozniowa-i-drugim-kielichem-butelka-8718862700885.html#/182-kolor-perlowy_bialy

 

Do dzieła!

 

Potrzebujesz

 

  • 400g namoczonych przez noc, przepłukanych i odcedzonych nerkowców
  • sok z jednej cytryny
  • 370 ml wody kokosowej
  • pół małej płaskiej łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie

 

Wydrąż otwory w kokosach.
Pamiętaj, że jedna plamka jest bardziej miękka od pozostałych – będzie Ci łatwiej.

 

 

Zlej wodę do szklanki.

 

 

Następnie odcedź ją przy pomocy sitka bądź gazy.

 

 

 

Wlej wodę do kielicha blendera.

 

 

Następnie dodaj pozostałe produkty.

 

 

 

Zacznij blendowanie od małych obrotów stopniowo je zwiększając.

 

 

Przełóż jogurt do słików.
Powinien jeszcze przez godzinę odstać w temperaturze pokojowej.
Następnie umieść słoiczki w lodówce.
Przechowuj szczelnie zamknięte.

 

 

 

Gotowe!!

 

Jeśli podobają Ci się moje przepisy zapraszam Cię do zakupu E-booka, którego stworzyłam z myślą o Tobie.
W ten sposób wesprzesz moją pracę a tym samym tą stronę na której umieszczam ogrom darmowych przepisów. 

www.surowakuchniamarty.pl