Batoniki do szkolnej śniadaniówki

Nawyki żywieniowe naszych najmłodszych w dużej mierze kreujemy my dorośli.

Miłość i troskę można wyrażać na wiele sposobów.
Niekoniecznie dobrym pomysłem są chętnie pokazywane w mediach niespodzianki w postaci pakowanego kolorowego batonika, który wylądował u nas w domu wprost spod taśmy produkcyjnej. 

Półki w marketach uginają się pod ciężarem mocno przetworzonej żywności, z którą nasze Ciało nie jest w stanie sobie poradzić.
Sztuczna żywność nie jest dla nas obojętna… a tymbardziej dla naszych dzieci. 

Batoniki z żurawiną to świetna przekąska dla małych łasuchów ale i nie tylko… 

 

Potrzebujesz

 

  • 400g namoczonych przez noc, przepłukanych i odcedzonych migdałów
  • 200g przepłukanych i odcedzonych daktyli
  • 100g przepłukanych i odcedzonych rodzynek
  • 170g żurawiny (czytaj składy, niektóre produkty tego typu zawierają tonę dodanego cukru)

 

Sprzęty. których używam w swojej kuchni pochodzą ze sklepu www.ronic.pl , który od 27 lat prowadzi sprzedaż najwyższej jakości urządzeń służących zdrowiu.
Z hasłem surowakuchniamarty macie rabat -5% na cały asortyment w tym sklepie.
Link do robota, którego użyłam w tym przepisie znajduje się TUTAJ. 

 

Wykonanie

W robocie kuchennym rozdrobnij wymoczone migdały.

 

 

Do orzechów dodaj rodzynki i daktyle, następnie całość ponownie zblenduj. 

 

Masę przełuż do dużej miski.

Dodaj żurawinę i starannie wymieszaj. 

 

Następnie na macie przeznaczonej, do suszenia żywności uformuj chlebki. 
Zadbaj o to, by Twoje maty były BPA free i nie wchodziły w reakcję z żywnością.
Ja osobiście korzystam z TYCH. 

 

 

Wstaw do dehydratora i susz w temperaturze 40 stopni 12 godzin. 

 

Ja osobiście polecam dehydratory marek Zyle, Wartmann które zajmują się profesjonalną produkcją takiego sprzętu od lat. 

Tutaj link do dehydratorów, na które obowiązuje zniżka -5% na hasło surowakuchniamartyhttps://sklep.ronic.pl/54-dehydratoryhttps://sklep.ronic.pl/54-dehydratory

 

Następnie wyjmij batoniki z dehydratora, obróć na drugą stronę i susz kolejne 2 godziny na kratce.

Pamiętaj, że im więcej wody pozbędziesz się z produktu, tym dłużej on postoi.

Przechowuj w papierowych torebkach. 

 

 

Gotowe!