Batoniki z pomarańczą

Coś dla dużych i dla małych.
Pyszne i zdrowe batoniki energetyczne z pomarańczą.

 

Potrzebujesz

 

  • 200g suszonych fig
  • 200g suszonych daktyli
  • 200ml wody
  • 100g odtłuszczonej mąki kokosowej
  • 2 łyżki karobu
  • łyżeczka Bio esencji waniliowej

 

  • kilka plastrów suszonej pomarańczy

 

Wykonanie

 

Daktyle i figi dokładnie przepłucz na sicie.

Przełóż do miseczki i zalej je 200 ml wody na całą noc.

 

Nazajutrz zblenduj daktyle z figami oraz z wodą z ich moczenia.

 

 

Uzyskaną masę przełóż do dużej miski.

Dodaj mąkę (sposób na odtłuszczoną mąkę kokosową znajdziesz poniżej), esencję oraz karob.

Całość starannie wymieszaj.

 

 

Na macie przeznaczonej do suszenia żywności uformuj batoniki.

Na wierzch połóż małe kawałeczki podsuszonej pomarańczy i delikatnie przygnieć łyżką, by się w nią wtopiły.

 

 

 

Włóż do dehydratora i susz w temperaturze 45 stopni przez godzinę.

 

 

Po tym czasie  wyjmij batoniki.
Przewróć je na 2-gą stronę i susz kolejne 4-5 godzin.

 

 

Gotowe!

 

 

Odtłuszczoną mąkę kokosową wykonuje z wytłoczyn po domowym mleku.

 

 

 

Wytłoczki suszę w dehydratorze a następnie mielę w blenderze w kielichu przeznaczonym do suchych produktów.

 

Sprzęty których używam w swojej kuchni są dostępne na sklepie www.ronic.pl.
Na mój kod rabatowy SUROWAKUCHNIAMARTY otrzymasz zniżkę w wysokości -5% na cały asortyment z tej strony.

 

Mój blender (kliknij TUTAJ)

Mój dehydrator (kliknij tutaj)

Moja prasa do oleju (kliknij tutaj)

E-booka z moimi przepisami znajdziesz TUTAJ