Kapusta kiszona w słoikach

Zapasy na zimę zrobione?
Nie, bo nie masz beczki?
To nie wymówka!

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszną kiszoną kapustę w słoikach!

Uwaga!!! Przeczytaj dokładnie instrukcję, bo proporcja to nie wszystko!

 

 

 

Ja swoją kapustę poszatkowałam w Robocie Kuchennym Magimix, który przyczynił się do znacznego zwiększenia spożywania warzyw w moim domu.
Zastąpił większość urządzeń z mojej kuchni. Teraz zrobienie sałatki, frytek, sosu, pesto, zupy, surówki, koktajlu, ciasta, czy poszatkowanie kapusty to dosłownie chwila.
Jeśli szukasz wielofunkcyjnego sprzętu to od serca polecam Ci skorzystanie ze zniżki jaką udało mi się uzyskać w sklepie www.ronic.pl
Hasło zniżkowe do wpisania przy zamównieniu brzmi – SUROWAKUCHNIAMARTY 
Magimix dostępny jest pod tym linkiem  – https://sklep.ronic.pl/roboty-kuchenne/1309-504-robot-kuchenny-magimix-5200xl-premium-3519280187099.html#/184-kolor-bialy

 

 


Kapusta kiszona

 

 

Przygotuj czyste słoiki z gumkami.

 

 

Proporcja  na 1 kg kapusty 

 

  • 1kg kapusty
  • 4 średnie marchweki
  • 20g gruboziarnistej soli himalajskiej
  • 25g żurawiny

 

 

Sugestia – zważ swoją kapustę i składniki przelicz w oparciu o wynik.
np. 3 kg kapusty – 12 marchewek, 60g soli, 75g żurawiny

 

 

Przygotowanie

 

Oberwij zewnętrzne liście z kapusty i opłucz główkę wodą.

Kapustę i marchew poszatkuj.

 

 

Dodaj proporcjonalnie sól i żurawinę.

 

 

Całość wymieszaj i ugniataj rękoma aż kapusta puści sporo soku.

 

 

Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

 

Po tym czasie ponownie ugnieć kapustę i przełóż do słoików.

 

 

Uwaga!

Teraz bardzo ważne!
Zdejmij gumki ze słoików,
Zamknij kapustę w słoikach i odstaw na 3 dni do pomieszczenia, w którym panuje temperatura pokojowa.
Podłóż pod słoiki folię, sok może wyciekać.

 

Po trzech dniach załóż gumki na słoiki, dociśnij kapustę i ponownie zamknij.

Odstaw na kolejne 4 dni do pomieszczenia, w którym panujue temperatura pokojowa.

W tym czasie istotne jest, byś przenosząc je nie łapał za górę słoika – za dekielek/pokrywkę.

 

Po tym czasie słoiki możesz przełożyć już w chłodne miejsce, do piwnicy lub lodówki.

 

 

Gotowe! Twoje zapasy na zimę zrobione!

 

 

 

 

Jeśli podobają Ci się moje przepisy i chciałbyś wesprzeć to, co robię zapraszam Cię do zakupu mojego E-booka w którym znajdziesz pomysły na gotowe dania obiadowe, słodkie desery, ciasta, dodatki i wiele wiele innych, a to wszystko w wersji wegańskiej na surowo!

Po szczegółowy opis kliknij w zdjęcie.

 

 

Dehydratory, prasy do oleju, blendery, roboty kuchenne i masę świetnego sprzętu agd znajdziesz na www.ronic.pl
Kod zniżkowy na zakupy łączy się ze wszystkimi rabatami i brzmi – SUROWAKUCHNIAMARTY