Krakersy z wytłoczek

 

U nas nic się nie zmarnuje.

 

Pikantne krakersiki z pozostałości po tłoczeniu oleju. 

 

 

Potrzebujesz

  • 300g wytłoczek z białego sezamu
  • 200g wytłoczek z lnu
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (+jedna łyżka do obsypania)
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka soli himalajskiej

 

  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka

 

 

Przygotowanie

 

Wytłoczki zblenduj w blenderze na mąkę. 

 

 

 

Warzywa zblenduj na jednolitą masę. 

Połącz z wytłoczkami.

Dodaj przyprawy i starannie wymieszaj całość.

Ugnieć plastyczne ciasto.

Matę przeznaczoną do suszenia żywności wyłóż ciastem. Staraj się, by było ono jak najcieńsze.
Posyp łyżką czosnku niedźwiedziego. Trzymaj się podanej w przepisie ilości, by krakersy nie wyszły gorzkie.

 

 

Susz w dehydratorze w temperaturze 45 stopni 6 godzin.
Następnie przełóż krakersy na kratkę dehydratora obracając je na drugą stronę i susz kolejne 6 godzin.

Pamiętaj, że im cieńsze tym będą bardziej chrupkie. Ostateczną konsystencję też możesz kontrolować według uznania susząc je dłużej, bądź krócej.

 

 

 

 

Gotowe!!!

 

Zajadaj na zdrowie!

 

 

Większość sprzętów, których używam w swojej kuchni ma w swoim asortymencie sklep WWW.RONIC.PL. 

Na grupę, którą prowadzę otrzymaliśmy -5% zniżki wpisując hasło – surowakuchniamarty

 

 

Prasa z której korzystam https://sklep.ronic.pl/prasy-do-oleju-tloczenie-oleju/1306-prasa-do-oleju-wartmann-iii-generacji-wm-2002op-8718862250212.html

 

 

Blender z którego korzystam https://sklep.ronic.pl/blendery/1292-352-zestaw-blender-molekularny-wartmann-z-pompka-prozniowa-i-drugim-kielichem-butelka-8718862700885.html#/181-kolor-mietowy

 

 

Dehydrator z którego korzyskam https://sklep.ronic.pl/54-dehydratory