U nas nic się nie zmarnuje.
Pikantne krakersiki z pozostałości po tłoczeniu oleju.
Potrzebujesz
- 300g wytłoczek z białego sezamu
- 200g wytłoczek z lnu
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (+jedna łyżka do obsypania)
- łyżeczka curry
- łyżeczka chilli
- łyżeczka soli himalajskiej
- 1 cukinia
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
Przygotowanie
Wytłoczki zblenduj w blenderze na mąkę.
Warzywa zblenduj na jednolitą masę.
Połącz z wytłoczkami.
Dodaj przyprawy i starannie wymieszaj całość.
Ugnieć plastyczne ciasto.
Matę przeznaczoną do suszenia żywności wyłóż ciastem. Staraj się, by było ono jak najcieńsze.
Posyp łyżką czosnku niedźwiedziego. Trzymaj się podanej w przepisie ilości, by krakersy nie wyszły gorzkie.
Susz w dehydratorze w temperaturze 45 stopni 6 godzin.
Następnie przełóż krakersy na kratkę dehydratora obracając je na drugą stronę i susz kolejne 6 godzin.
Pamiętaj, że im cieńsze tym będą bardziej chrupkie. Ostateczną konsystencję też możesz kontrolować według uznania susząc je dłużej, bądź krócej.
Gotowe!!!
Zajadaj na zdrowie!
Większość sprzętów, których używam w swojej kuchni ma w swoim asortymencie sklep WWW.RONIC.PL.
Na grupę, którą prowadzę otrzymaliśmy -5% zniżki wpisując hasło – surowakuchniamarty
Prasa z której korzystam https://sklep.ronic.pl/prasy-do-oleju-tloczenie-oleju/1306-prasa-do-oleju-wartmann-iii-generacji-wm-2002op-8718862250212.html
Blender z którego korzystam https://sklep.ronic.pl/blendery/1292-352-zestaw-blender-molekularny-wartmann-z-pompka-prozniowa-i-drugim-kielichem-butelka-8718862700885.html#/181-kolor-mietowy
Dehydrator z którego korzyskam https://sklep.ronic.pl/54-dehydratory