Naturalne mleko migdałowe

Mleko migdałowe to doskonała alternatywa dla mleka odzwierzęcego.
Nie tylko dla wegan.

 

 

Poza tym, że jest przepyszne i naturalne jest także skarbnicą:

  • potasu
  • cynku
  • manganu
  • witaminy E
  • żelaza
  • kwasu foliowego
  • miedzi
  • oraz witamin z grupy B

 

Dziś mamy możliwość przygotować  mleka roślinne we własnych domach przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej.

 

Ja od 2 lat używam już tylko wyciskarki Kuvingsa, obecnie w moim posiadaniu jest model Kuvings Evo 820 Plus, którą znajdziecie pod tym linkiem z 10% rabatem (-240zł), aktualnie w prezencie poza trzema sitami do soków, lodów,smoothie dostaniecie ozonator : https://www.zdroweimarkowe.pl/Promocja-Kuvings-Surowa-Kuchnia-Marty-clinks-pol-188.html


 

 

Przepis

 

  • 200g  migdałów
  • 300ml wody
  • mała szczypta soli himalajskiej

 

Przygotowanie 

 

Migdały zalej wodą na całą noc.

Odcedź i przepłukaj je na sicie.

Z wilgotnych migdałów zedrzyj skórkę, mleko będzie wówczas bialutkie.

 

Przygotuj małą chochelkę.

Zamknij pokrywę od kielicha.

Uruchom wyciskarkę i naprzemiennie dodawaj chochelką migdały i wodę.
(Pamiętaj, że musi być to świeża woda, ta z moczenia orzechów nie nadaje się do użycia – wylej ją)

 

Następnie otwórz zatyczkę kielicha.
Przelej mleko do szklanej butelki.

Dosyp maleńką szczyptę soli.

Ja zazwyczaj dopełniam butelkę wodą, tak by uzyskać litr płynu.
Takie delikatne mleko smakuje mi najbardziej.

 

 

Przechowuj przez kilka dni w lodówce. Pamiętaj, że jest to w 100% naturalny produkt.