Serniczki tropikalne z wytłoczyn

 

Na Waszą prośbę przepis z wykorzystaniem wytłoczyn po przeciśnięciu oleju z wiórek kokosowych.

 

Ale uwaga!!! Dla tych, którzy jeszcze nie posiadają prasy do tłoczenia oleju mam dwie dobre wiadomości.

Pierwsza – wyjdą też z wiórek kokosowych w całości.

A druga – prasa do tłoczenia oleju, której używam i serdecznie polecam jest teraz w dużej promocji, aż o 300zł taniej od ceny regularnej. Plus zniżka, którą ja dostałam na moją grupę w wysokości -5% na hasło SUROWAKUCHNIAMARTY

 

 

Potrzebujesz 

 

  • 230g wytłoczyn po tłoczeniu oleju z wiórek kokosowych
  • 300g pulpy po wyciśnięciu soku z ananasa
  • 60ml syropu z agawy
  • 2 banany
  • kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego
  • 150ml płynnego oleju kokosowego (ja tłoczę sama)

 

Polewa

 

  • 30ml płynnego oleju kokosowego
  • 20g sproszkowanego kakao Raw

 

 

Przygotowanie

 

Przygotuj olej kokosowy, jeśli nie posiadasz prasy kup olej w sklepie ale pamiętaj, by zawsze wybierać ten nierafinowany tłoczony na zimno.

Do dużej miski przesyp wytłoczki. 

Jeśli korzystasz z niewytłoczonych wiórek – pamiętaj, by kupować te niesiarkowane – dobrej jakości.

 

 

Wyciśnij sok z 2 średnich ananasów.

Powinieneś otrzymać z nich około 300g pulpy.

Pulpę przesyp do miski z wiórkami.

 

Mój model wyciskarki to Kuvings Evo 820 Plus – dostępny TUTAJ.

 

Teraz zblenduj 2 banany i przelej uzyskaną masę do miski.

Dodaj kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego, syrop z agawy oraz olej kokosowy. 

Całość starannie wymieszaj.

 

O blenderze, którego używam możesz przeczytać więcej TUTAJ. Również obowiązuje na niego -5% z hasłem SUROWAKUCHNIAMARTY

 

 

Następnie z podanej masy uformuj małe serniczki i wstaw do lodówki do stężenia.

Po kilku godzinach polej je polewą wykonaną z połączenia oleju kokosowego z kakao.

Podawaj wyciągnięte bezpośrednio z lodówki. 

 

 

 

 

 

 

 

E-book z moimi przepisami znajduje się TUTAJ