Surówka z kopru włoskiego

Składniki:

  • 1/2 kopru włoskiego ( fenkuł)
  • 1/4 sporego selera korzeniowego
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki oleju z prażonych pestek dyni
  • 1 łyżka octu jabłkowego naturalnie fermentowanego
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 40g namoczonych i odcedzonych orzechów pekan
  • 1 łyżka śmietany z nerkowców ( przepis znajduje się u mnie na grupie)
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Fenkuł (w Polsce bardziej znany jako koper włoski) dobrze znają kobiety, dbające o laktację. A wykazuje on znacznie szersze zastosowanie : posiada właściwości antyoksydacyjne, dzięki zawartości świetnie przyswajalnej witaminy C oraz przeciwzapalne. Wspomaga układ odpornościowy oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Polecany dla osób z problemami pękajacych naczynek. Bogaty także w witaminę B1, kwas foliowy, potas, miedź, fosfor, wapń, żelazo, magnez i kwas pantenowy.